Tuesday 22 March 2011

The World' First Scientific Taste Sensor.

Keajaiban rasa



Apabila anda meletakkan makanan, partikel rasa yang terkena pada deria rasa atau taste buds menyebabkan tindak balas kimia menghantar maklumat pada otak. Otak akan mengenal pasti rasa makanan tersebut sama ada masam, manis atau pahit.
Kita mempunyai lima asas rasa iaitu, masam, pahit ,manis, masin, savory atau umami.
Anda boleh rujuk gambar dibawah.
Satu kajian telah dijalankan.Apabila berlaku percampuran rasa makanan menyebabkan rasanya berubah.Cuba anda makan timun bersam madu sambil memejamkan mata. Pasti anda dapat merasakan bahawa yang anda makan ialah melon. Rasanya akan berubah bergantung pada kadar jumlah percampuran kedua-dua bahan.Pelbagai lagi rasa yang dapat dirasai melalui percampuran makanan . Hal ini menyebabkan berlakunya penciptaan ' Scientific Taste Sensor ' Satu alat yang dapat mengenal pasti rasa sesuatu bahan.

Contohnya percampuran bahan seperti di bawah:


No comments:

Post a Comment